Deze 10 soorten etherische olie zijn de basis voor thuis

8 juli 2019
Een snotterige neus? Pas op met xylometazoline
16 november 2018

Wat zijn eigenlijk etherische oliën? Of is het essentiële olie? De populariteit, maar ook relatieve onbekendheid, van deze natuurlijke grondstoffen maken dat er nog regelmatig verwarring is over deze begrippen. Maar we kunnen er kort in zijn. Met essentiële of etherische olie wordt hetzelfde bedoeld. Ook het begrip “olie” doet vermoeden dat we te maken hebben met een olie gewonnen uit de plant of bloem, door deze te persen. Zoals dat bijvoorbeeld bij noten of olijven gebeurt.

Distillatie en maceratie van etherische olie

Etherische of essentiële olie wordt gewonnen door onder meer stoomdestillatie. Dat is een heel ander proces dan het persen van bijvoorbeeld olijven. Door bijvoorbeeld lavendel te onderwerpen aan een stoomdestillatie wordt de etherische olie uit deze plant gewonnen.

De essentiële olie van kruiden, zoals tijm, wordt via maceratie gewonnen. Door de tijm aan een vloeistof bloot te stellen worden de werkzame stoffen uit het kruid gewonnen.

Werking van essentiële olie

Zo wordt er al honderden jaren een beroep gedaan op de natuurlijke werking van de stoffen in planten en kruiden. Deze essentiële olie wordt onder meer gebruikt als grondstof voor aromatherapie. Deze therapie doet vooral een beroep op de antiseptische werking van de oliën. Elke specifieke olie heeft z’n specifieke werking tegen bepaalde bacteriën. Door de juiste mix van olie toe te passen, worden de juiste bacteriën gedood. Zo zijn de diverse werkzame recepten, zoals die voor de behandeling van kalknagels, insectenbeten of berg bij baby’s ontstaan.

Met al die mooie etherische oliën kun je ook jouw eigen recepten maken. Deze 10 essentiële oliën, horen volgens ons in elk geval in jouw eigen basisset Aromatherapie:

1. Lavendel
2. Tea tree
3. Citroen
4. Pepermunt
5. Eucalyptus
6. Kruidnagel
7. Ylang Ylang
8. Wierook
9. Grapefruit
10. Rozemarijn

Advies etherische olie

Laat je door de leverancier van de etherisch olie  goed voorlichten. Bij alle kwalitatieve producten is een bijsluiter en vindt u op de verpakking de juiste waarschuwingstekens.

De krachtige werking kan namelijk ook verkeerd uitwerken als u de olie niet goed gebruikt. Voorkom verkeerd gebruik en vraag bij twijfel vooraf advies aan een (natuur)arts of aromatherapeut.

Biologische kwaliteit
Schaf een goede kwaliteit aan, bij voorkeur getest door een Nederlands bedrijf. Het SKAL logo op etherische olie verzekert u van een biologische kwaliteit.

Comments are closed.